Όχι άλλο δάνειο - No more loan - Ya basta de prestamos


Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Αναδασώσεις και... αναδασώσεις (;!)

Την Πέμπτη 25η Μαρτίου, ανεβήκαμε με φίλους στην Πεντέλη, για να μου δείξουν πως η παρέμβαση των "σκαπτικών μηχανημάτων" (μπουλντόζες, κοινώς) καταστρέφουν τα οικοσυστήματα, το φυσικό ανάγλυφο και την ποικιλία ειδών που συνεργάζονται οργανικά ώστε να αποτελέσουν αυτό που αποκαλούμε "δάσος". Με πήγαν σε μια περιοχή που είχαν κάνει αναδάσωση ("εμπλουτισμό", μου είπαν) με τοπικά είδη βελανιδιών και απευθείας φύτευση του σπόρου, και σε άλλη, όπου τα σκαπτικά έκαναν "αναδάσωση" (;!).


Ιδού οι διαφορές:

Εικόνες από την περιοχή που αναδασώνεται με τη μέθοδο της απευθείας σποροφύτευσης...









... και οι εικόνες από την περιοχή που παρεμβαίνουν τα σκαπτικά:

Είναι αυτός ο τρόπος παρέμβασης βιώσιμη μέθοδος "αποκατάστασης" ενός καμένου δασικού οικοσυστήματος;

Διάβαζα πρόσφατα τις προτάσεις να αλλάξει ο χαρακτηρισμός, λέει, μιας έκτασης ως δάσος ή δασικής, με αύξηση των ποσοστών συγκέντρωσης των δένδρων. Τι βλακείες είναι αυτές; Αφού ως δάσος νοείται οποιαδήποτε έκταση διαθέτει βλάστηση με ξυλώδεις κορμούς, είτε αυτά είναι ψηλά δένδρα, είτε είναι χαμηλοί θάμνοι, ακόμα και αν η βλάστηση είναι αραιή! Τα πουρνάρια, αν δεν τα βόσκουν τα κατσίκια που αλωνίζουν στις καμένες περιοχές, γίνονται δένδρα.
Τελικά, αρχίζω να πιστεύω ότι τα κατσίκια τα διαχειρίζονται συστημικά οι καταπατητές, με τις ευλογίες των απανταχού προστατών των βουνών της Αττικής, που όλο και κάποιο κοψιδάκι θα αρπάζουν από την πίτα. Αλλιώς, γιατί δεν παρεμβαίνουν να τα απομακρύνουν - ή μήπως δεν είναι δική τους "αρμοδιότητα"; Δεν είδα κανέναν υπεύθυνο αντί για μπλα-μπλα στις κάμερες να διώχνει τα γίδια απ' τα βουνά, μόνο εθελοντικές ομάδες αναδεικνύουν το πρόβλημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: