Όχι άλλο δάνειο - No more loan - Ya basta de prestamos


Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Δημοσιονομική κρίση: ένας οικονομολόγος εξηγεί

για να μην μας πιάνουν αδιάβαστους ...











[αναδημοσίευση άρθρου] 
Στην Ευρώπη, ακόμη και στη Γερμανία, σπάει η σιωπή που είχε επιβάλει ο νεοφιλελευθερισμός και συζητούν μέτρα μεταρρύθμισης της ΟΝΕ. Μόνον έτσι θα αποφευχθεί το ντόμινο της κρίσης δημόσιου χρέους στην Ε.Ε.
Η ανταγωνιστικότητα δεν αυξάνεται με τη διοργάνωση της ύφεσης και του αποπληθωρισμού. Αντιθέτως, όταν καταρρέει η αγορά και κλείνουν οι επιχειρήσεις, αυτό λέγεται πτώχευση κι όχι ανταγωνιστικότητα.

Το ομόλογο είναι χρήμα. Θα κάνει ό,τι κάνει η FED στις ΗΠΑ ή η Τράπεζα της Αγγλίας στην Αγγλία. Τι τράπεζα είναι η ΕΚΤ; Δεν εκδίδει χρήμα και επιπλέον βάζει περιορισμούς και μας υποχρεώνει στις ελεύθερες αγορές να πληρώνουμε 8% σπρεντ. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ.
Όλοι οι ειδικοί του κόσμου έχουν πέσει με τα μούτρα και τους λένε ότι πρέπει να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα για να κρατηθεί το ευρώ, γιατί είναι ο άξονας της παγκόσμιας οικονομίας τη στιγμή που όλα τα άλλα νομίσματα καταρρέουν.
Βγαίνουν αρμόδια άτομα μέσα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, σύμβουλοι που δηλώνουν δημοσίως την άποψή τους. Αυτό με κάνει να σκέφτομαι ότι έχει αρχίσει να σπάει το αντιδραστικό μέτωπο. Και γι’ αυτό θα ήταν σφάλμα εμείς να τραβηχτούμε από την Ευρωζώνη και να απομονωθούμε από τις εξελίξεις.
Μπορεί να γίνει ένα παγκόσμιο μορατόριουμ, γιατί τα χρέη του Δημοσίου σε παγκόσμια κλίμακα είναι πρωτοφανή. Την τελευταία τριετία τριπλασιάστηκαν τα ελλείμματα όλων των κρατών του κόσμου.
Ακόμα κι αν ήταν σφάλμα που μπήκαμε στο ευρώ, τώρα θα είναι μεγαλύτερο σφάλμα το να βγούμε. Αυτό τονίζει ο καθηγητής Κώστας Βεργόπουλος, πιστεύει ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν προχθές θα ανατραπούν “από τις κοινωνικές αντιδράσεις αλλά και τις εσωτερικές αντιφάσεις τους”,  διαπιστώνει ότι το “κοινωνικό ξέσπασμα” θα ακολουθήσει τον δρόμο του και πέφτει στους ώμους της αριστεράς να δώσει πολιτική κατεύθυνση. Ο Κώστας Βεργόπουλος τάσσεται υπέρ της συναινετικής αναδιαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους και εκφράζει την ελπίδα ότι θα κυριαρχήσει η απλή λογική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να ληφθούν μέτρα νομισματικής ομοσπονδίας.

Συνέχεια της συνέντευξης στον ΝΙΚΟ ΦΙΛΗ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: